AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Çiçek, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın getirdiğini anlattı. İklim Değişikliği sonucu 2050 ve 2100 yıllarında Türkiye’de yaşanan değişimlerden bahseden Prof. Antalya’nın sıcaklık artışı, artış miktarı ve kıyıda yer almasından dolayı deniz seviyesindeki artıştan etkilenecek bölgeyi doğuran ifade eden Prof. Dr. Çiçek, kentte iklim değişikliğine yönelik planlanması gerektiğini vurguladı. İhsan Çiçek, 2100 yılında Antalya ve çevresinde sıcaklık ortalamasının 6 yere kadar kullanıcının tahminldiğini dile getirdi.
DÜNYA HASTALANIYOR
Son yıllarda küresel sıcaklıkların karalar üzerinde 1,6 derece, denizler üzerinde 0,88 derece yayılmayı kaydeden Prof. Dr. Çiçek, “Küresel ortalamaya bakarsak 1900’lü yıllardan sonra sıcaklık 1,09 arttı. Hiçbir şey yapmazsak, gerçek vergileri sürdürürsek 2100 yılında dünya ortalaması 3,7 derece artacak.Bugün 1,1,70 yıl sonra 3,7 düşecek.Buna bizim dünyanın dayanabilmesi mümkün değil. . O nedenle dünya hastalanıyor. Önlem alınması lazım” diye konuştu.
DENİZ 2 METRE YÜKSELİRSE SU 200 METRE İÇERİ GİRİYOR
İhsan Çiçek, Türkiye’de daha çok sıcaklık artışı, gösterimin azalması, kuraklık konuşulduğundan bahsetti. Türkiye’de deniz seviyesi artışının fazla konuşulmadığını vurgulayan Prof. Dr. Çiçek, şöyle devam etti:
“Deniz seviyesinde yükselme olması Türkiye için çok önemli. Deniz yükseldiği zaman, sadece karalar su altında kalıyor. 2100 yılında 2 metre, 2150 yılında 5 metreye kadar deniz seviyesi artma olasılığı var.’2 metre, 5 metre nedir’, diye tahmini.Düz, ovalık alanlarında bu 1’e 100 gibi orana sahip. içeri giriyor. Bu çok önemli bir şey.”
‘TARİMSAL ALANLAR, TABAN SUYU TUZLANIYOR’
Deniz seviyesindeki yükselmenin özellikle kıyılardaki akarsu ağızlarında ve düz etkilerinin etkileyici etkilerini anlatan Prof. taban suyu tuzlanıyor.Denize yakın yerlerde pek çok arazi tuzlanma nedeniyle elde etmek geliyor.Bunu sadece ‘deniz seviyesi yükselme, su bastı’ olarak düşünemezsiniz.Büyük alanlar deniz seviyesinden yükselmesinden etkileniyor” ifadesini kullandı.
‘YALILARIN BİRİNCİ KATLARI SU ALTINDA KALIR’
Deniz izlerinin 2 metre yüksekliğinin kıyı şeritlerindeki yol açacağı değişiklikler hakkında örnek veren Prof. Dr. Çiçek, şunları kaydetti:
“Ülkemizde alçak alanlar Çukurova, Göksu Nehri çevresi Silifke, Antalya’da Aksu Manavgat ovaları, Ege’de Gediz, Büyük Menderes, Küçük Menderes gibi alanlar etkileniyor. İstanbul da etkileniyor. İstanbul Boğazı çok önemli kültür alanı ve çevresi çok sayıda yalı var. Bu yalıların çevresindeki deniz seviyesinin 2 metre yükselmesi, birinci katlarının tamamıyla su altında tutulması neden olur.Yalılar, Kuleli Askeri Lisesi gibi pek çok tarihi alanlar var. , 5 metre gibi değişimlerin etkileri çok büyük olarak değişiyor.”
Kaynak : https://www.cnnturk.com/turkiye/2100de-deniz-2-metre-yukselecek-bogazdaki-yalilar-su-altinda-kalacak